מה הן הטעויות הנפוצות ביותר שמבצעים זוגות בטרם נישואין? מה המחסום הפסיכולוגי לחתימה על הסכם קדם נישואין ומדוע אדם המוכן להתחייב על מיליון ש"ח כסכום הכתובה הכתובה בארמית, חושש מחתימה על הסכם קדם נישואין בעברית פשוטה. יו"ר ארגון צהר הרב דוד סתו בראיון על חתונות, גירושים והסכמי קדם-נישואין.
הרב סתיו, כמה זוגות חיתנת עד היום בלי עין הרע?למעלה מ-3000 זוגות בכל רחבי הארץ בכל המגזרים.
האם אתה יכול לנחש על פי התנהגות הזוג הצעיר, אילו מן הזוגות ייתקלו בבעיות בהמשך דרכם?
אני לא נביא, אבל אפשר לומר שלפעמים אפשר להבחין בשיח בין בני הזוג ביקורתיות של אחד מהם כלפי השני סימנים לעתיד הזוגיות.
אתה זוכר חיכוכים כבר בשלבים מוקדמים? כן, למשל זוג שהייתה ביניהם מריבה גדולה מי ילווה אותם לחופה, האם הורי החתן או הורי הכלה. קורה לא לעתים מזומנות, אבל קורה.
היה לי פעם מקרה בזוג שלא רצה שההורים ילוו אותו, ותחת החופה אמרה האם שאם לא ילוו את בני הזוג, יעזבו את החתונה. במקרה אחר, התעקש האב שירשמו בכתובה 3 מיליון דולר. לא הסכמתי. אמרתי להם שיחפשו רב אחר. בסופו של דבר הם התפשרו על הסכום, ואני חיתנתי את בני הזוג.
אתה יכול להבין זוגות המסתייגים מחתימה על הסכמאהבה? איזו בעיה כל כך חריפה קיימת, שיש הכרח דווקא בשעתם היפה של בני הזוג להחתים אותם על הסכם למקרה שאולי פעם בעתיד הנישואים יעלו על שרטון? אם חלילה יעלו, יחתמו אז.
אני יכול להבין, אבל אני לא מסכים. חתונה זה "מוסד" כל כך מאתגר וחשוב ומשמעותי, שצריך לגשת אליו אחרי הכנה מדויקת ומדוקדקת על מנת לעשות הכול כדי שלא ליפול בדרך. חתימה על הסכמאהבה היא צעד לא גדול במיוחד, המעיד דווקא על טוהר הכוונות של שני הצדדים.
האם קיומו של הסכם כזה אינו מעודד פרידה, מפני ש"כבר יש תכנית מגרה, הבה נשתמש בה", במקום לעשות מאמץ להצלת הנישואין?
ממש לא. הסכם נישואין זה עושה את ההפך. הוא מעניק לבני הזוג תחושת ביטחון שאם חס וחלילה יעלו הנישואין על שרטון, הם יוכלו להפעיל את הסיוע הזה. אבל בינתיים, כל זמן שאין צורך בו, הם יעשו כל מאמץ כדי לחיות בצורה טובה ולא לפרק את הנישואין, וימצו את כל האפשרויות כדי לחיות חיי זוגיות בריאים.
איך אתה מסביר את העובדה שיש בני זוג החותמים ללא היסוס על הכתובה, שהיא מסמך משפטי מחייב, שהיא בשפה שאינם
מבינים, בלשון הארמית, אך עדיין מסתייגים מחתימה על הסכם קדם נישואין?
אני חושב שהחתימה על הכתובה היא דוגמה מדהימה לעובדה שבני אדם נכנסים להתחייבות וכלל אינם מבינים מה משמעה. הם כנראה אינם חושבים שחתימתם תחייב אותם בבוא העת, ולכן מקילים ראש בה. האדם חותם על כתובה ואומר לי כבדרך אגב: תכתוב מיליון שקלים, שני מיליון שקלים. הוא עושה את זה כי הוא אינו חושב ואינו מבין שמדובר במסמך מחייב או סבור שמדובר בפעולה דתית ולא בעניין משפטי. הסכמאהבה, בגלל שהוא נכתב בשפה ברורה, מי שחותם עליו מבין על מה הוא חותם, ולכן הוא חושש מפני החתימה. אבל הכתובה היא שטר לא פחות מחייב.
אז איך ההסכם הזה עובד? הוא קונס את מי שאינו מוכן להיפרד?
מהות ההסכם היא שבני הזוג מתחייבים זה לזה לשותפות מלאה בהוצאות הבית, וממילא גם בחלוקת ההכנסות. אלא שכל זמן שבני הזוג חיים יחד בהרמוניה ובטוב, איש מהם אינו מנסה לממש את ההסכם. אך ברגע שאחד מבני הזוג רוצה להיפרד, ולאחר שעברו תהליך שיקום שלא עלה יפה, רק אז חוזר החיוב הבסיסי שהתחייבו זה לזה עם היכנסם לחופה.
הנחת העבודה של ההסכם הוא שאדם נורמלי לא ירצה לשלם מזונות לאישה הגרה בפירוד ממנו מחצית ממשכורתו או לחילופין ששת אלפים שקלים. במקרה כזה, סביר שיעדיף לפתור את הבעיה בבית הדין.
למה לא לקנוס את מי שהופך לצד המעגן? בשביל מה כל הסיבוכים האלו?
ברור שהצד המעגן הוא הצריך לשלם את המזונות, אבל אנחנו לא רוצים לקנוס אותו, כיוון שעל פי ההלכה אנחנו לא יכולים לקנוס.
אנשים שמגיעים לנישואים שניים חותמים יותר? אם כן, למה?
לרוב משתי סיבות עיקריות: רכוש שהצטבר בנישואין הראשונים, שיש לנישאים שנית עניין להגן על זכויותיהם, או בגלל חוויית גירושין לא סימפטית, שלימדה אותם שיש צורך להיערך נכון לנישואין השניים
לרוב מי שיותר רואה את הדברים בבהירות הם ההורים, מפני שיש להם ניסיון. מטפלת זוגית שנשאלה בעניין זה, השיבה שלא כדאי לערב אותם. מה דעתך? לערב את בעלי הניסיון בעניין זה או שמא אין צורך להביא את הכלה וחמותה לסכסוך כבר בשלב זה?
להורים יש תפקיד מייעץ ומכוון אבל לא כופה. מוטב שההורים יפקחו את עיני בני הזוג ויביאו למודעותם את חשיבות העניין בלי לכפות עליהם דבר. אני חייב לציין שבכמה מקרים לא הסכימו ההורים להשתתף בחתונה בלי הסכם זה.
לסיום, האם ישנם מספיק זוגות שחתמו על
הסכמאהבה כדי לראות כיצד משפיע ההסכם על פרדה?
לא. עדיין אין לנו ניסיון כזה. כנראה, חתימה על ההסכם היא סגולה לחיים טובים ומאושרים.