נישואים חכמים

ההחלטה להתחתן היא צעד משמעותי ומרגש. אבל היא למעשה רק צעד ראשון במסע משותף שמצפה לכם, מסע שמתחיל בכריתת ברית הנישואין מתחת לחופה וממשיך אל עבר השקיעה. אבל לא רק זה. בהמשך הדרך, צפויות לכם זריחות ושקיעות וגם לילות חשוכים. יש מי שעושים את הדרך הזו בשניים, ויש מי שזקוקים לעזרה באמצע הדרך, לפעמים עצה טובה מחברים ולפעמים עזרה מקצועית.
ליאורה אדלר, יועצת זוגית, מטפלת משפחתית ומדריכת הורים, פגשה כבר מאות זוגות. כל זוג שהגיע אליה, העשיר לא רק את עולמה המקצועי אלא גם את הבנתה בעולם של זוגיות ומשפחה. לכן היא הייתה הכתובת עבורנו כשביקשנו לברר אם כדאי להצטייד כבר בתחילת הדרך בהסכם קדם נישואין.

ליאורה, מה המשמעות של הסכם קדם נישואין?

בעיניי, חתימה על הסכם קדם נישואין היא כניסה לחיים של נישואין חכמים. הסכם כזה מאפשר לבני הזוג לעשות תיאום ציפיות לפני החתונה ובירור של נושאים משמעותיים. תהליך מקדים זה של תיאום ציפיות משרת אחר כך את הזוג ומביא אותם לחיי נישואים יציבים יותר.

handsאיך הסכם כזה יכול להפחית את הרגשות השליליים המתלווים להליך של פרדה?

אם היחסים מגיעים לפרדה במקרה של בני זוג שהשכילו וחתמו על הסכם קדם נישואין, הכול כבר מוגדר מראש, ולכן הכל נעשה בצורה יותר חלקה.

האם קיומו של הסכם כזה אינו מעודד פרדה, מפני ש"כבר יש תכנית מגרה, הבה נשתמש בה", במקום לעשות מאמץ נוסף להצלת הנישואין?

דווקא כשיש הסכם, בני הזוג כבר ליבנו והסדירו ביניהם נושאים רבים שזוגות אחרים נאלצים להתמודד עמהם לראשונה אחרי החתונה. החשש שההסכם ימנע חתונה הוא חשש שיש בצדו תועלת, כי עדיף להיפרד לפני הנישואין מלהיפרד אחריהם. ההסכם הוא דווקא מבחן שעוברים בני הזוג יחד לפני החתונה.

זוג הנמצא בשיא ההתרגשות לפני חתונה, פרדה היא הדבר האחרון שהם מעוניינים לחשוב עליו, אז למה דווקא עכשיו?

שאלה חשובה מאוד! אמת. כשנמצאים בשיא האושר ובאופוריה שלפני החתונה, אף אחד אינו רוצה לחשוב על מה יקרה אם משהו לא יסתדר. אבל חשוב לדעת שהרהורים כאלו עולים בעיקר אם יש התלבטות פנימית מודחקת. אם יש קול פנימי האומר שאולי זה לא הדבר הנכון לעשות, דווקא אז אנשים מעדיפים להדחיק את הבעיות במקום להציף אותן ולבצע תיאום ציפיות. ככל שהספקות קטנים יותר לגבי בחירת בן הזוג ושלמות עם החתונה המתקרבת, כך החשש לחתימה על הסכם זה פוחתת. מניסיוני, מי שבטוח חותם.

מהם לדעתך המניעים לרתיעה מחתימה על הסכם זה? מדוע הוא לא נמצא בצ'ק-ליסט של ההכנות לחתונה כמו השמלה והצלם והקייטרינג?

אנשים בשיא האושר לא רוצים לחשוב על זה. זה עניין די ברור. כמו כולם, אנחנו מעדיפים להדחיק בעיות ולחשוב רק על הדברים הטובים.

האם זו תופעה דומה לתופעה שבה רבים מסרבים לכתוב צוואה?

בדיוק כך. אנשים מעדיפים שלא לחשוב על דברים כמו מוות ופרדה, וזה מניע אותם לבצע מעשים לא רציונליים שיזיקו להם או לצאצאיהם בעתיד.


ctobaאיך את מסבירה את העובדה שזוגות חותמים ללא היסוס על הכתובה, שהיא מסמך משפטי מחייב, בשפה שאינם מבינים,

ארמית, אך עדיין מסתייגים מחתימה על הסכם קדם נישואין?

חלק מן האנשים רואים בזה עניין טקסי, וכלל  אינם חושבים על משמעותו. וכמו שאמרתי קודם, אנשים אינם אוהבים להתעמק בנושאים מעיקים. הכתובה נתפסת כמשהו טקסי ולא כהסכם משפטי מחייב, והיא גם לא מציפה בעיות. יש לה נוסח אחיד פחות או יותר, התחושה היא שזה משהו ש"כולם עושים", וזהו. אם כך עושים כולם, כנראה שזה בסדר, ולא צריך לחשוב יותר מדי.

האם לדעתך יש להורים של בני הזוג, שהם לרוב מנוסים ושקולים יותר, אפשרות להשפיע על הזוג הצעיר והנלהב?

באופן מוחלט, לא כדאי שההורים יתערבו בנושא זה, אפילו  אם יש להם יותר ניסיון. כי אם האדם בוגר מספיק כדי להתחתן, הוא יכול גם להחליט בעצמו לגבי ההסכם. הורים הנכנסים לנושא הזה ומתערבים רק יוצרים מתח ולחצים. בני הזוג וסביבתם בהחלט עלולים לחשוד  שיש להורים אינטרס בעניין,  מה שיכול רק להזיק ולא להועיל.

back


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tzohar/domains/tzohar.org.il/public_html/heskemeahava2/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399